PENGARUH PEMBERIAN TABLET FE DENGAN SARI KACANG HIJAU TERHADAP PENINGKATAN HB PADA IBU HAMIL DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS DUNGALIYO

Harismayanti Harismayanti, Fahmi A. Lihu, Wirta Kasmat Umar

Abstract


Anemia is the most severe level of iron deficiency and occurs when hemoglobin (Hb) concentrations are far below the threshold determined as anemia. One of the greatest causes of maternal death is anemia or iron (Fe) deficiency. Has been found one way to deal with nutritional anemia, especially in pregnant women, is through supplementing Fe tablets and increasing the intake of Fe food sources, green bean extract. This research was conducted in Dungaliyo Health Center. The purpose of this study was to identify the effect of giving Fe tablets and green bean extract to increase hemoglobin (Hb) level in pregnant women. The researcher used quasi experimental design with two group pre-test - post test. Samples were 34 pregnant women who were taken by using total sampling techniques. This research instrument was a Hb measurement questionnaire. Statistical tests using T-t test dependent on the increase in Hb in pregnant women before and after the intervention with level of significancy 0,000 (p-value < 0,05). The result showed that there is an effect of giving Fe tablets with green bean extract to increase hemoglobin in  women at Dungaliyo Community Health Center.


Keywords


Fe tablet; Green Bean Extract; Hb; Pregnant Women

Full Text:

PDF

References


Afriyanti. (2012). Hubungan Konsumsi Tablet Fe dan Pemeriksaan Hemoglobin Terhadap Perdarahan Persalinan. Jurnal Ilmiah Kebidanan. 3 (1), 1-16

Anesmg. (2014). Tablet Fe (Zat Besi). https://www.google.co.id/amp/s/anesmg,wor d press.com/2014/05/10/tablet-fe-zat-besi/amp/. [diakses 08 Maret 2019]

Akbar, I. (2015). Pengaruh Diskusi Kelompok Terhadap Tingkat Keberhasilan Pemberian ASI minggu Pertama pada Ibu Nifas di Puskesmas Mergangsan Yogyakarta. Yogyakarta. STIKES Aisiyah.Skripsi

Almatsier, S. Soetardjo, S. Soekarti, M. (2011). Gizi Seimbang Dalam Daur Kehidupan. Jakarta : PT. Gramedia Pustaka Utama.

Astawan, M. (2009). Sehat Dengan Hidangan Kacang dan BijiBijian. Jakarta : Penebar Swadaya

Azra, P. A. (2015). Faktor-Faktor Yang Hubungan Dengan Status Anemia Pada Ibu Hamil di Wilayah Kerja Puskesmas Air Dingin, Kecamatan Kota Tangah, Kota Padang. 6 (14): 89-95

Dinas Kesehatan Kabupaten Gorontalo. (2018). Profil Dinas Kesehatan Kabupaten Gorintalo tahun 2017. Gorontalo

Fatmah. (2011). Gizi dan Kesehatan Mayarakat: Anemia. Jakarta : PT Raja Grafindo Persada

Heltty. (2008). Pengaruh Jus Kacang Hijau Terhadap Kadar Hemoglobin dan Jumlah Sel Darah Dalam Konteks Asuhan Keperawatan Pasien Kanker Dengan Kemoterapi di RSUP Fatmawati Jakarta. Jakarta. Universitas Indonesia. Tesis

Kemenkes RI. (2018). Pusat Data dan Informasi : Profil Kesehatan Indonesia 2017. Jakarta: Departemen Kesehatan Republik Indonesia,

Rethorini, D. L. (2017). Pengaruh Pemberian Tablet Fe dan Sari Kacang Hijau Terhadap Kadar Hemoglobin pada Ibu Hamil. 6 (12), 8-16

Rizki, F. (2017). Hubungan Suplementasi Tablet Fe Dengan Kadar Hemoglobin Pada Ibu Hamil Trimester III di Puskesmas Air Dingin Kota Padang. Jurnal Kesehatan Andalas. 6 (3), 502-506

Soraya, M. N. (2013). Hubungan Tingkat Pengetahuan Tentang Anemia pada Ibu Hamil dengan Kepatuhan Dalam Mengkonsumsi Tablet Besi (Fe). Jakarta. Universitas Islam Negri Syarif Hidayatullah. Skripsi

Syarifudin. (2010). Panduan TA Keperawatan dan Kebidanan. Yogyakarta : Grafindo Litera Media

WHO. (2014). Iron Deficiency Anemia, Assessment, Prevention And Control. A Guide For Programe Managers. Geneva : WHO

Wirawan, S. (2015). Pengaruh Pemberian Tablet Besi Dan Tablet Besi PlusVitamin C Terhadap Kadar Hemoglobin Ibu Hamil. 18 (3): 285-29

Wirakusumah. (2008). 202 Jus Buah & Sayuran Untuk Menjaga Kesehatan dan Kebugaran Anda. Jakarta : Penebar Plus


DOI: http://dx.doi.org/10.31314/zijk.v8i1.1153

Article metrics

Abstract views : 840 | views : 1183

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2021 Zaitun (Jurnal Ilmu Kesehatan)

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
 Publisher:

Prodi Ilmu Keperawatan Universitas Muhammadiyah Gorontalo  Jl. Prof Mansoer Pateda Ds Pentadio Timur Kec. Telaga Biru Kab. Gorontalo